niet goed geld terug garantie | gratis verzending vanaf 75,- | stempels binnen 1 werkdag verzonden
Logo Karakter PrintsLetterpress K

Stempel op stof

Of je nou je eigen stoffen zakjes, kledinglabels of textiel wil stempelen. Met een gewone houten handstempel zit je goed! Uiteindelijk bepaald de juiste inkt het resultaat. In dit blog informeer ik je over de mogelijkheden.

Stempel bestellen voor textiel

Met onze houten handstempels kun je vrijwel alle ondergronden bedrukken. Ook textiel stempelen gaat hiermee eenvoudig en snel. Met stempels personaliseer je bijvoorbeeld linten, stoffen zakjes voor je sieradenlijn of kledinglabels voor je zelfgemaakte kleding. De foto’s hieronder laten zien hoe sieraden merk Bonnie & Clay haar eigen zakjes maakte met behulp van onze stempel.

Het grote voordeel van deze stempel is dat je dezelfde stempel ook kunt gebruiken voor andere ondergronden. Naast textiel kun je met dezelfde stempel bv ook papier, karton en leer bedrukken. Hiermee wordt het een duurzaam gebruiksvoorwerp waarmee je eenvoudig je branding naar een hoger niveau kunt brengen. Het stempelen kan zelfs met dezelfde inkt, maar er zijn ook specifieke inkten voor diverse ondergronden. Hierover hieronder meer.

stempel op dozen

Stempelinkt voor textiel

Wanneer je stof gaat bedrukken is het belangrijk dat de inkt niet gaat uitlopen en ook blijft zitten wanneer deze nat wordt. Speciaal hiervoor is de Versacraft stempelinkt ontwikkeld. Deze inkt is te koop in diverse kleuren. Wanneer je de inkt fixeert met een strijkbout is deze zelfs wasmachine bestendig tot wasbeurten van 30 graden. Het is aan te bevelen om de stof voor stempelen 1x te wassen.
Het fixeren van stempels op stof kan op twee manieren:
1. Na het stempelen ga je met de strijkbout over de binnenkant van het stof.
2. Leg een bakpapier op het bestempelde stof en ga er dan met de strijkbout over heen om deze te fixeren.
Wanneer je rechtstreeks over de afdruk zou gaan met de strijkbout kan de inkt uitlopen of op de strijkbout gaan hechten.

Leuk om te weten! De Versacraft inkt is ook geschikt voor papier en hout. Hierdoor is deze veelzijdig in te zetten.

Mocht je met dezelfde stempel ook papier willen gaan bedrukken zou ik echter adviseren er ook nog een Versafine inktkussen bij te nemen. Deze inkt geeft op papier mooiere afdrukken dan de Versacraft inkt.

De perfecte afdruk

Stempels hebben standaard een reliëf van ca. 1 mm. Bij deze stempels kan het voorkomen dat je inkt op de randjes of achterkant van het stempelrubber krijgt, die zeker bij stof kunnen zorgen voor ongewenste vlekjes in de afdrukken. Speciaal voor iedereen die zorgeloos een mooie strakke afdruk wil maken werd de extra reliëf stempel ontwikkeld. Deze stempel wordt gemaakt uit een rubber met een dikte van maar liefst 5mm. Hierdoor is de afstand tussen de stempel en ondergrond dermate groot dat je nooit meer ongewenste delen gaat meedrukken. Daarom ook dat deze stempel aanbevolen wordt voor stof.
Naast mooiere afdrukken zorgt dit ook voor een snellere workflow omdat je vrij zorgeloos en snel de inkt kun aanbrengen zonder te hoeven letten op de delen die per ongeluk voorzien worden van inkt.

De afdruk

De kwaliteit van de afdruk hangt af van het soort stof in combinatie met het formaat van de stempel. Daarnaast heb je zelf invloed op de kwaliteit. De wijze waarop je inkt aanbrengt en druk zet kan veel verschil maken.
Ruwe stoffen zullen altijd een wat minder perfecte afdruk geven dan stoffen die fijner geweven zijn. Je krijgt bij dit eerste een meer ‘vintage’ look waarbij je beeld niet 100% zal dekken. Hetzelfde geldt voor het formaat. Des te groter en massiever de afdruk is, des te lastiger zal het zijn een mooie afdruk te maken.
Bij een stempel met fijne lijnen krijg je mooie strakke afdrukken. Bij eenzelfde formaat stempel met een massief beeld zoals bv dikke letters of een groot vlak, zul je zien dat de afbeelding wat wolkeriger wordt. De inkt laat zich dan wat lastiger dekkend aanbrengen.

We kunnen je adviseren over de mogelijkheden. Neem daarom bij twijfel altijd contact met ons op voor advies! Tot slot….

6 Tips voor het stempelen van stof

 1. Gebruik stempelinkt die geschikt is voor stof, zoals Versacraft ink.
 2. Fixeer het stof na het stempelen met de strijkbout om de stof wasmachine bestendig te maken.
 3. Hou rekening met de structuur van het stof. Ruw materiaal zoals jute, zal een minder strakke afdruk geven als fijnere stof.
 4. Leg een stukje papier of een tijdschrift tussen het stof om te voorkomen dat de stempel doordrukt op de achterkant van bv een t-shirt.
 5. Overweeg een stempel met extra diep reliëf om te voorkomen dat je ongewenste vlekken van de achterkant van de stempel gaat zien.
 6. Maak eerst een aantal proefdrukken. Een kleine stempel met fijne details heeft veel minder druk nodig dan een grote stempel met massieve vlakken.

 • Stempel laten maken van Logo, Afbeelding en Tekst - Karakter Prints

  Stempel laten maken

  vanaf 13.20 incl. BTW
  Bekijk product
 • houten plattegrond laten maken van eigen dorp of stad in hout en zwart gebeitst

  houten plattegrond op maat

  prijs | 29.5074.95 incl. BTW
 • Budgetvriendelijke stempelinkt Trodat 9052

  Trodat 9052 stempelkussen zwart 11×7 cm

  prijs | 4.95 incl. BTW
0