specialist in analoog drukwerk | gratis verzending vanaf 50,- | niet goed geld terug garantie

Letterpress zonder inkt

Een van de meest bijzondere afwerkingen in letterpress is de blinddruk. Hierbij wordt een afbeelding of tekst in het papier gedrukt zonder het gebruik van inkt. Door de diepe indruk in het papier blijft de afdruk goed leesbaar. Een geboortekaartje of trouwkaart krijgt hierbij een luxe uitstraling.

De komende weken zul je op social media verschillende kaarten in deze stijl voorbij zien komen. Voor zowel trouw- als geboortekaartjes is dit momenteel in veelvoorkomende afwerking.

Blinddruk drukken

Net zoals bij een letterpress kaartje in kleur wordt de blindruk gemaakt in een enkele drukgang. Doordat er geen inkt op de drukplaten wordt gedaan zal enkel het reliƫf zichtbaar worden. De blinddruk is mooi te combineren met een andere kleur, zoals in het bovenstaande kaartje van Ezra.

Luxe trouwkaarten

Een blinddruk leent zich goed om kaartjes een luxe uitstraling te geven. De trouwkaart van David en Macy is hiervan een voorbeeld. Het bohemian motief aan de rand van de kaart zorgt voor een bijzondere uitstraling van deze kaart.

Blinddrukken zijn mogelijk op diverse papiersoorten. Het mooist is dit op de dikkere papieren vanaf ca 600 gram die veelgebruikt worden in letterpress.

Blinddruk moet niet verward worden met een preeg. Hierbij wordt een afbeelding ‘uit’ het papier gedrukt, waar bij een blinddruk spraken is van een indruk.

Meer voorbeelden vind je in de standaard collectie trouwkaarten en geboortekaartjes.

Pin0

 • houten stadsplattegrond of dorpsplattegrond laten maken

  houten plattegrond op maat

  prijs | 29.5074.95
 • stempel laten maken logo

  Stempel laten maken

  vanaf 9.90
  Bekijk product
 • Versafine Clair Nocturne stempelinkt zwart

  VersaFine Clair Nocturne

  prijs | 5.50