niet goed geld terug garantie | gratis verzending vanaf 75,- | stempels binnen 1 werkdag verzonden
Logo Karakter PrintsLetterpress K

Foliedruk

Een van de trends van afgelopen jaren is toch wel foliedruk gebleken. In plaats van inkt wordt – veelal een laagje koper- of goudfolie- gebruikt om een glanzend effect te drukken op het papier. Een kaartje krijgt hiermee een bijzondere en luxe uitstraling.

Wat is foliedruk?

Bij foliedruk wordt hitte gebruikt om een folie op het papier te drukken. Van het ontwerp wordt uit messing een vorm gefreesd. Deze vorm is super gedetailleerd en hitte bestendig. De vorm wordt onder een plaat geplakt waarin een verwarmingselement zit. Dit element wordt naar een bepaalde temperatuur gebracht (ca. 120 graden). Deze temperatuur is nodig om de folie vast te zetten op het papier. Bij een te lage temperatuur wordt de folie niet overgebracht en bij een te warme temperatuur wordt de afdruk niet strak.

Ik gebruik zelf een handmatige foliepers. Een pers van bijna 100 kilo die een mooie afdruk kan maken. Een-voor-een worden de kaartjes in het bed (de ondergrond) van de pers gelegd, waarna de folie eroverheen wordt getrokken. Hierna moet ik aan een hendel trekken die de hete vorm tegen het papier drukt.

Mogelijkheden van foliedruk

Hoewel goud- en koperfolie momenteel het meest bekend zijn, zijn er tientallen folie’s mogelijk. Naast alle zilver- goud- en koperkleuren zijn ook gewone kleuren als bv blauw, rood en wit mogelijk. De folie heeft een totaal andere uitstraling dan inkt, waardoor een tekst bv mat of heel glanzend uit kan pakken, afhankelijk van de gekozen folie. Er zijn ook gave folie’s te verkrijgen met holografische en transparante effecten.

Bij Karakter Print werk ik met vormen die maximaal ca 8×8 cm zijn.

Is foliedruk duur?

Ja! en Nee! Foliedruk is een redelijk kostbaar proces. Zeker wanneer het om kleine oplage gaat. Bottleneck zijn de messing vormen. Waar ik de drukplaten voor regulier drukwerk in huis maak, moeten deze vormen besteld worden bij gespecialiseerde bedrijven. Deze vormen zijn kostbaar. Voordeel van deze vormen is wel dat ze van heel goede kwaliteit zijn en levenslang mee kunnen gaan, Dit is interessant voor herdrukken.

De kosten voor het drukken met foliedruk zijn vergelijkbaar met de prijzen voor regulier letterpress drukwerk. Ook bij foliedruk is het instellen en gereedmaken van de pers arbeidsintensief. Eenmaal aan het drukken kan er in redelijk tempo een aardige oplage gemaakt worden.

Levertijd foliedruk

Doordat er extreem een vorm gemaakt moet worden en het drukken met aandacht moet gebeuren, moet je rekening houden met een levertijd van ca 7-10 werkdagen voor foliedruk.


 • Stempel laten maken van Logo, Afbeelding en Tekst - Karakter Prints

  Stempel laten maken

  vanaf 13.20 incl. BTW
  Bekijk product
 • houten plattegrond laten maken van eigen dorp of stad in hout en zwart gebeitst

  houten plattegrond op maat

  prijs | 29.5074.95 incl. BTW
 • Budgetvriendelijke stempelinkt Trodat 9052

  Trodat 9052 stempelkussen zwart 11×7 cm

  prijs | 4.95 incl. BTW
0