niet goed geld terug garantie | gratis verzending vanaf 75,- | stempels binnen 1 werkdag verzonden
Logo Karakter PrintsLetterpress K

Kleistempel laten maken

Na veel vragen van keramisten, beeldend kunstenaars en andere creatieven die met porselein en klei werken ben ik een tweetal jaar geleden met diezelfde makers op zoek gegaan naar een stempel die geschikt is voor het aanbrengen van een afdruk in klei. Na verschillende meer en minder geslaagde testen verkopen we nu dagelijks kleistempels. Tijd om de ervaringen te delen in dit blog!

Een kleistempel met eigen ontwerp

Als oud boekdrukker heb ik weleens mijn loden letters uitgeleend aan keramisten, die deze vervolgens gebruikte om hun initialen in klei af te drukken. Daarnaast bestaat er een redelijk aanbod aan stempels met bestaande ontwerpen.
Niets is echter mooier dan het kunnen gebruiken van je eigen signatuur. Bijvoorbeeld in de vorm van een handgeschreven tekst, logo of ander ontwerp. Op veler verzoek ben ik daarom dus aan de slag gegaan met het maken een product waarbij het net zoals bij mijn reguliere stempels mogelijk is om van elk eigen ontwerp een kleistempel te laten maken.
Wanneer je nog geen ontwerp hebt kun je in de ontwerptool eenvoudig een eigen ontwerp maken. Je kunt hier een eigen afbeelding uploaden, tekst toevoegen en/of kiezen uit een van de afbeeldingen uit onze catalogus.

stempel voor drukken in klei

Zo ziet onze kleistempel er uit

In tegenstelling tot reguliere stempels gebruiken we voor de kleistempels een hard kunststof. Buiten dat het harder is dan rubber – en daardoor een mooiere afdruk in klei maakt – kunnen we dit materiaal dieper graveren. Juist deze diepte is nodig om een mooie afdruk in klei of porselein te maken.
Het ontwerp wordt in 3 graveerbeurten in het kunststof gegraveerd. Ondanks dat de laser maar liefst 3 keer over het materiaal gaat zijn we in staat om heel gedetailleerde gravures te maken. Dit komt doordat we op een heel hoge resolutie kunnen graveren, waarbij onze laser in staat is om exact dezelfde plek de gravure aan te brengen. Hierdoor blijft het beeld scherp en super gedetailleerd.
De gravures van onze kleistempels hebben een diepte van ca 3 mm.

Het stempelen in klei

Voor het aanbrengen van een afdruk in klei of porselein adviseren we de stempel aan te brengen op het moment dat de klei nog nat is. In leder harde klei is het lastiger tot onmogelijk om de stempel nog diep genoeg in de klei te drukken.

Waarvoor worden kleistempels gebruikt

We zien de kleistempels breed ingezet worden. Onze stempels worden gebruikt voor het stempelen in servies, beelden, kopjes, porselein, keramiek, maar bv ook voor het stempelen in zeep. Bij die laatste adviseren we de ronde handgreep los te draaien. Hierdoor kun je de stempel stevig in het zeep slaan.

Ik wil een kleistempel laten maken!

Na dit blog enthousiast geworden of voldoende info gekregen? Je kunt je eigen kleistempel makkelijk bestellen op onze website. Mocht je nog meer info willen of vragen hebben kun je ons mailen of bellen.


 • Stempel laten maken van Logo, Afbeelding en Tekst - Karakter Prints

  Stempel laten maken

  vanaf 13.20 incl. BTW
  Bekijk product
 • houten plattegrond laten maken van eigen dorp of stad in hout en zwart gebeitst

  houten plattegrond op maat

  prijs | 29.5074.95 incl. BTW
 • Budgetvriendelijke stempelinkt Trodat 9052

  Trodat 9052 stempelkussen zwart 11×7 cm

  prijs | 4.95 incl. BTW
0