niet goed geld terug garantie | gratis verzending vanaf 75,- | stempels binnen 1 werkdag verzonden
Logo Karakter PrintsLetterpress K

Trapdegel gekocht

Al enige tijd was ik op zoek naar een mooie trapdegel om mijn werkzaamheden op het gebied van drukwerk uit te breiden. De afgelopen week kwam ik op internet een pers tegen die in Maastricht te koop stond en aan mijn eisen voldeed. Het bleek een trapdegel te zijn van ca. 100 jaar oud, welke recent door stichting Lettergieten in Westzaan opgeknapt was. Extra leuk was dat de verkoopster ook nog een oude bekende bleek te zijn uit de tijd dat ik in m’n eerste bandje speelde.

Maargoed, zoals we inmiddels gewend zijn is er voor het verhuizen van een oude pers meer nodig dan een ruime kofferbak. Gelukkig viel er met een vriend van me een goede deal te maken; Hij zou het vervoer regelen en ik maak voor hem het geboortekaartje van zijn binnenkort verwachtte dochter. En zo geschiedde….

Vandaag zijn we met een absurd(!) grote vrachtwagen (de oorspronkelijk geregelde vrachtwagen was voor onderhoud naar de garage) Maastricht in gereden om de pers op te halen bij Atelier Haven. Eenmaal face-to-face met de pers hoefde ik niet lang na te denken voordat de koop afgerond werd. Nog altijd ben ik diep onder de indruk van deze historische apparaten en als ze dan ook nog eens in een perfecte staat zijn is de keuze snel gemaakt. De pers ging dus mee naar huis! Bijkomend voordeel van het (te) grote materieel was het gemak waarmee we de pers uiteindelijk konden vervoeren. Waar we de cilinderpers met 7 man sterk met moeite verplaatst kregen, hadden we nu voldoende aan steekwagen en laadklep. ‘Al doende leert men!’ zullen we maar zeggen.

2,5 uur later stond de pers bij me thuis. Liefst was ik meteen gaan drukken, maar eerst heb ik hem maar eens onderworpen aan een grondige poetsbeurt. Omdat de pers een tijd stil had gestaan was het ook hoognodig hem flink in het vet te zetten.

En nu?

De trapdegel geeft me in tegenstelling tot mijn oude vertrouwde handdegel veel meer mogelijkheden. Buiten dat het drukoppervlakte een stuk groter is, heb ik nu ook mogelijkheden om letterpress kaartjes te drukken. Ik kan relief maken (moet en pregen), egaler drukken en zelfs stansen. ‘Kan’ is daarbij voorlopig even relatief. De komende tijd wil ik veel gaan leren. De ontwikkelingen zijn uiteraard op deze site te volgen.

Owja…het geboortekaartje is inmiddels gedrukt. Ik vind het resultaat zelf te gek. Als …… geboren is post ik hier uiteraard het resultaat.


 • Stempel laten maken van logo, tekst of afbeelding

  Stempel laten maken

  vanaf 13.20 incl. BTW
  Bekijk product
 • houten plattegrond laten maken van eigen dorp of stad in hout en zwart gebeitst

  houten plattegrond op maat

  prijs | 29.5074.95 incl. BTW
 • Budgetvriendelijke stempelinkt Trodat 9052

  Trodat 9052 stempelkussen zwart 11×7 cm

  prijs | 4.95 incl. BTW
0