niet goed geld terug garantie | gratis verzending vanaf 75,- | stempels binnen 1 werkdag verzonden
Logo Karakter PrintsLetterpress K

Stempel op beton

Een tijdje geleden mocht ik een stempel maken voor een bijzonder project. ‘Of ik ook stempels voor beton kon maken?’  werd me gevraagd; ‘Geen idee! Maar het proberen waard!’

Hout, beton en stempels

Voor schoenenmerk Piedi Nudi werden door Imagine Designs 400 voetjes voor betontegels gemaakt. Deze tegels werden doormidden geslepen en ruw gemaakt. Voorzien van een logo worden deze in 400 schoenenwinkels in Nederland, België en Duitsland gebruikt.

De opdrachtgever was op zoek naar een toepassing met een rauwe uitstraling. Deze werd gevonden in een combinatie van hout met beton. Nu moest er nog een manier gevonden worden om het logo op te blokjes te drukken. Als eerste werd hierbij gedacht aan zeefdruk. Zeefdruk zorgt er echter voor dat het logo er met een strakke laag inkt op zou komen te staan. Dit past in dit geval minder bij het gewenste resultaat. In dit geval werd gezocht naar een toepassing die aan kon sluiten bij het rauwe karakter van het blokje. Zodoende werd me gevraagd wat de mogelijkheden van een stempel op beton waren.

De juiste inkt

Zoals gezegd was het toepassen van een stempel op beton ook voor mij nieuw. Bijkomstigheid was ook nog eens dat de opdrachtgever een logo in twee kleuren wou, waar ik doorgaans stempels maak in een enkele kleur. We bedachten twee identieke blokjes hout te maken die zouden gaan fungeren als mal. Op een blokje plaatsten we de stempel voor de zwarte inkt en op de andere het logo in rood. Doordat de afstanden precies werden afgemeten konden we in twee drukgangen het logo identiek aan het origineel reproduceren.

Nu moesten we er nog achter komen of het mogelijk was om met inkt beton te drukken. We moesten er achter zien te komen hoe de inkt reageert op het ruwe en zuigende oppervlakte van beton. We hebben enkele tests gedaan en verrassend genoeg kwam de Versafine stempelinkt als winnaar uit de bus. Normaliter wordt deze geadviseerd voor papier, maar mist nauwkeurig toegepast voldoet hij dus ook prima op beton. Wel vraagt het enige droogtijd, waardoor je voorzichtig te werk moet gaan. Voordeel van het gebruik van de Versafine inkt, is de scherpte in details. De dunne lijnen in het logo bleven behouden.


Nu we wisten dat het mogelijk was de blokjes te stempelen, konden we op zoek gaan naar de juiste kleur. Stempelinkt is niet te mengen, maar gelukkig wel in vele kleuren te verkrijgen. Vanzelfsprekend wou de opdrachtgever dat de kleur van het logo op de blokjes zoveel als mogelijk aansloot bij de originele kleuren van het logo. We kwamen behoorlijk in de buurt met de Satin Red en Onyx Black stempelinkt.  En zo kwamen we tot het gewenste resultaat….nog maar 399 blokjes te gaan!

NB. een week later waren ook de overig 399 blokjes klaar.


 • Stempel laten maken van logo, tekst of afbeelding

  Stempel laten maken

  vanaf 13.20 incl. BTW
  Bekijk product
 • houten plattegrond laten maken van eigen dorp of stad in hout en zwart gebeitst

  houten plattegrond op maat

  prijs | 29.5074.95 incl. BTW
 • Budgetvriendelijke stempelinkt Trodat 9052

  Trodat 9052 stempelkussen zwart 11×7 cm

  prijs | 4.95 incl. BTW
0