niet goed geld terug garantie | gratis verzending vanaf 75,- | stempels binnen 1 werkdag verzonden
Logo Karakter PrintsLetterpress K

Hoe wordt een stempel gemaakt?

Regelmatig krijg ik de vraag hoe mijn stempels gemaakt worden. Termen als branden, gutsen, snijden, graveren, drukken en etsen komen dan in de mailtjes en telefoontjes voorbij. In dit blog neem ik je mee in het maakproces en laat ik je zien hoe jouw logo, tekst of ontwerp uiteindelijk een stempel wordt.

Laten we even voorop stellen; Ik snij de stempels niet zelf uit! In de workshops die ik geef ga ik nog wel eens met een gutsmesjes aan de slag, maar de stempels die je bij me koopt worden met hoge precisie gemaakt om zo een 1-op-1 weergave van het ingestuurde bestand te krijgen.

Grote stempel voorbeeld

Stap 1: het omzetten van het bestand

Vrijwel elk bestandsformaat kan omgezet worden naar een stempel. Belangrijk is wel dat de resolutie groot genoeg is. De resolutie is het aantal pixels wat in een bestand zit. Bij een bestand met lage pixels zie je een onscherpte en zie je soms zelf de pixels letterlijk zitten wanneer je in zou zoomen. In onderstaand voorbeeld zie je het verschil tussen een bestand met veel (links) en weinig pixels (rechts)

verschil veel en weinig pixels stempel

De voorkeur gaat uit naar vector bestanden (.EPS .AI of .PDF). Dit zijn bestanden die oneindig vergroot kunnen worden. Wanneer je dit niet hebt probeer ik waar mogelijk je ingestuurde bestand om te zetten naar een vector om de details zo strak mogelijk te krijgen. Op deze manier kan de stempel zo strak mogelijk gemaakt worden. Wanneer dit niet lukt zal ik hierover contact met je opnemen.

Bestanden die uit meerdere kleuren bestaan zal ik omzetten naar zwart/wit. De zwarte delen zullen in een later stadium overeind blijven, terwijl de lichte delen weggehaald worden. De zwarte delen zijn straks dus de afdruk.
Bij een meerkleuren afbeelding probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij het origineel te blijven.

Ook verlopen worden omgezet. Een verloop is bv een kleur die alsmaar lichter of donkerder wordt of een 2 kleuren die in elkaar overlopen.

TIP! Veel van mijn klanten ontwerpen hun logo zelf in Canva. Wanneer je dit online ontwerp programma gebruikt kun je je ontwerp gratis downloaden als PDF. Binnen Canva is PDF de beste optie voor gedetailleerde afbeeldingen.

Stap 2: Het graveren

Wanneer ik je bestand klaar heb voor productie gaat hij naar de laser. Yes! En zo worden stempels dus gemaakt! Doormiddel van een laser wordt stempelrubber gegraveerd. De delen die niet moeten worden afgedrukt worden uit het rubber gehaald, zodat uiteindelijk een stempel over blijft.

Bij de normale stempels wordt de afbeelding er in 1x uitgehaald. Bij de stempels met extra relief wordt het rubber 3x gegraveerd. De laser onthoudt zelf waar hij begonnen is, waardoor elke graveerronde naadloos op de volgende aansluit voor een 100% strakke afbeelding.

hoe worden stempels gemaakt
De lasermachine graveert met hoge precisie een bestand uit rubber. In dit geval voor een stempel uit extra dik rubber, voor meer diepte.

Voor het laseren gebruik ik een Trotec Speedy 100 laser graveermachine. Trotec is van oorsprong een bedrijf wat lasers ontwikkelt voor de productie van stempels en nog steeds is dit de allerbeste machine om stempels op te maken. Voordat ik deze machine kocht heb ik heel wat lasers bekeken, maar geen enkele kon de kwaliteit benaderen van deze machine.

Behalve dat er voor mij veel voordelen in gebruiksgemak zitten, zijn er ook veel voordelen voor jou als consument:

stempel met fijne details
Deze haan is een mooi voorbeeld van het detailniveau wat we kunnen behalen bij het maken van de stempels

Stap 3: het assembleren van de stempel

Nadat de lasermachine klaar is wordt het stof van de stempels gewassen en wordt de stempel op een houten handgreep geplakt of in een van de Trodat zelfinktende stempels bevestigd. Je stempel is hierna klaar voor gebruik!

Goed om te weten!


 • Stempel laten maken van logo, tekst of afbeelding

  Stempel laten maken

  vanaf 13.20 incl. BTW
  Bekijk product
 • houten plattegrond laten maken van eigen dorp of stad in hout en zwart gebeitst

  houten plattegrond op maat

  prijs | 29.5074.95 incl. BTW
 • Budgetvriendelijke stempelinkt Trodat 9052

  Trodat 9052 stempelkussen zwart 11×7 cm

  prijs | 4.95 incl. BTW
0