niet goed geld terug garantie | gratis verzending vanaf 75,- | stempels binnen 1 werkdag verzonden
Logo Karakter PrintsLetterpress K

Grote stempel

Wanneer je op zoek bent naar een low-budget oplossing of authentieke manier om dozen, tassen of andere verpakkingen te stempelen kom je al snel uit bij een stempel. Vanaf een formaat van 10cm bied ik sinds een tijdje diverse mogelijkheden voor grote stempels. In dit blog neem ik je mee in de mogelijkheden, toepassingen en voor- en nadelen.

3 varianten

Grote stempels zijn leverbaar in 3 varienten. Een langwerpige houten handstempel, een houten wiegstempel en de Colop Swing. Alle stempels werken met dezelfde inkt en hebben eenzelfde kwaliteit stempelplaat.

Met de stempelplaat van al deze stempels maak je tienduizenden afdrukken. De kwaliteit van het materiaal zorgt voor een lange levensduur.

Extra reliëf

Het reliëf van de stempel is ca 1.5 mm. Bij grote stempels kan het zijn dat delen van de achtergrond ook worden beïnkt en daarna mee drukken bij het maken van een afdruk. Dit kun je voorkomen door heel secuur de inkt aan te brengen. Daarnaast bied ik de mogelijkheid om een extra diepe stempel te laten maken. Met een nieuw rubber wordt de stempel ca 3.5 mm uitgegraveerd. Door het hoogteverschil wat dan ontstaat worden deze vlekjes voorkomen.

Uiteraard ligt het ook aan de toepassing die je voor ogen hebt. Persoonlijk vind ik dat best gezien mag worden dat het een stempel is. De imperfecties horen er dan bij. Niet voor niets koos ik ooit voor de naam ‘Karakter’.

Goedkopere grote stempel

De goedkopere grote stempels zijn leverbaar in formaten van 3x13tot 8×20 cm. Deze stampels zijn vlak en voorzien van een stevige handgreep. Dit formaat is ideaal voor langwerpige logo’s, teksten of andere afbeeldingen en wordt veel gebruikt door winkels om hun tassen te voorzien van een logo.

< Voor en Nadelen >

 • Betaalbaar
 • Door de vlakke plank kun je stevig druk zetten
 • ‘Zware’ Afbeeldingen, waarbij je dus een groot deel van het afdrukgebied beïnkt wordt, moet je stevig aandrukken.
 • Bij de variant zonder extra reliëf kunnen delen van de achtergrond meedrukken.

Houten Wiegstempel

De wiegstempel dankt zijn naam aan de gebogen vorm van het hout. Het stempelrubber wordt op deze gebogen kant geplakt, waarna je de stempel letterlijk over de ondergrond kunt wiegen.
Hierdoor hoeft de afdruk niet in 1x gemaakt te worden, maar verdeeld de druk zich gedurende de beweging. Hierdoor is het makkelijker afdrukken te maken van stempels die veel inkt af moeten geven.

De houten wiegstempels zijn leverbaar tot een formaat van 19,5×19,5 cm.

< Voor en Nadelen >

 • Authentieke uitstraling
 • Drukt makkelijk grote oppervlaktes
 • Ligt prettig in de hand
 • Iets duurder dan de low-budget variant
 • Vergt wat oefening met afdrukken. Best wieg je de stempel maar 1x in een vloeiende beweging.
 • Bij de variant zonder extra reliëf kunnen delen van de achtergrond meedrukken.

Colop Swing

Wanneer je echt grote afdrukken gaat maken is de Colop Swing een perfecte stempel. Deze is qua vorm te vergelijken met een wiegstempel, alleen is hij nog veel ronder, waardoor de druk zich nog beter verdeeld.

De stempel oogt met zijn alluminium body en grote handgreep bijna futuristisch en lijkt in niets op de klassieke stempels zoals je die van me kent.

De Colop Swing is leverbaar tot een formaat van 20x26cm.

Grote stempel laten maken Colop Swing stempel

< Voor en Nadelen >

 • Geschikt voor extra grote stempels
 • Makkelijk druk mee te zetten
 • stevig en licht aluminium handvat
 • Kostbaar
 • Bijpassend inktkussen is duurder
 • Bij de variant zonder extra reliëf kunnen delen van de achtergrond meedrukken.

Stempelinkt voor grote stempels

En dan als laatste natuurlijk de inkt! Niet onbelangrijk natuurlijk dat je de juiste inkt vind bij je grote stempel. Belangrijk om te weten dat je de stempels kunt gebruiken bij vrijwel alle inkt.

De kleinere inktkussens (tot max 5x7cm) van Versacolor, Stazon, Versafine, Versacraft en Delicata zijn prima te gebruiken bij de grote stempels. Sterker nog! Deze zijn bijzonder geschikt om heel accuraat inkt aan te brengen(zien onderstaande video. Let op: de getoonde stempel is een variant die ik jaren geleden gebruikte. Deze is inmiddels geupgraded). Dit door de stempel in een hand te nemen en met de andere hand het inktkussen op de stempel te deppen. Dit lijkt in eerste instantie wellicht wat arbeidsintensief, maar blijkt in de praktijk vaan reuze mee te vallen.
Met deze manier van werken voorkom je dat inkt op plekken komt te zitten waar je geen inkt wil krijgen. Dit leid vaak tot ongewenste vlekjes op een afdruk. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de ruimte tussen de O. Wanneer je de stempel in een groot inktkussen drukt en vervolgens afdruk zie je vaak in het midden van de O een vlekje. Dit komt doordat de stempel te hard in het inktkussen is gedrukt. Dit voorkom je dus met een van de kleinere kussens. Daarnaast bied ik de mogelijkheid om de stempel met extra reliëf te maken. Dit voorkomt deze vlekken eveneens.

https://www.youtube.com/watch?v=y6ELUOa6rmg

Wil je echter snel kunnen werken en maakt een vlekje hier en daar je minder uit. Het blijft immers een stempel! Dan kun je ook kiezen voor de Colop en Trodat inktkussens.

Trodat stempelinkt

De Trodat stempelkussens zijn leverbaar in 4 verschillende formaten. Deze kussens leveren een mooie afdruk en zijn bijzonder vriendelijk qua prijs. Voordeel is ook dat je makkelijk navulling kunt bijkopen. De inkt is momenteel leverbaar in 4 kleuren (rood, blauw, groen en zwart) Hou er rekening mee dat je deze kussens niet kunt gebruiken bij stempels of handvaten die groter zijn dan het kussen.

Colop stempelkussens

De inktkussens van Colop worden ongedrenkt geleverd. Dit betekent dat je er dus nog een los flesje inkt bij moet kopen om het kussen te voorzien van inkt.
De stempelkussens van Colop gaan lang mee en zijn geschikt voor de grote wiegstempels. Door de opstaande rand is dit inktkussen minder geschikt voor de low-budget stempels.

Ondergrond

Natuurlijk kan ik je helpen aan perfecte grote stempel. Maar bovenal is het belangrijk om vooraf goed na te denken over de gewenste toepassing. Dit in combinatie met je ontwerp bepaald uiteindelijk het resultaat.

Een doos met een relief door het golfkarton zal minder mooi worden dan bijvoorbeeld een vlakke deksel van een brievenbusdoos. Gadde oppervlaktes of hout zullen om een andere inkt vragen. Ik deel mijn ervaring over de afgelopen 6 jaar graag met je om samen tot een goede en betaalbaar stempel te komen.

Heb je na bovenstaande verhaal hulp of advies nodig?
Neem vrijblijvend contact op en ik zal je een eerlijk advies geven over de beste opties.


 • Stempel laten maken van logo, tekst of afbeelding

  Stempel laten maken

  vanaf 13.20 incl. BTW
  Bekijk product
 • houten plattegrond laten maken van eigen dorp of stad in hout en zwart gebeitst

  houten plattegrond op maat

  prijs | 29.5074.95 incl. BTW
 • Budgetvriendelijke stempelinkt Trodat 9052

  Trodat 9052 stempelkussen zwart 11×7 cm

  prijs | 4.95 incl. BTW
0